Laboratuvar ve endüstriyel tesislerde yüksek hacimli analizler için tam olarak 0,1 Normalite (veya 0,1 Molarite) konsantrasyonunda standardize edilmiş, kullanıma hazır standart volumetrik çözeltidir.
5 litrelik bu ambalaj, günlük titrasyon yoğunluğu fazla olan büyük ölçekli kalite kontrol laboratuvarları için süreklilik ve ekonomiklik sağlar.
Konsantrasyon: 0,1 N / 0,1 M ($1N = 1M$ - Nitrik asit tek protonlu olduğu için değerler eşittir).
Hacim: 5 Litre.
Ambalaj: Genellikle yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE) veya korumalı büyük hacimli bidonlarda sunulur.
Doğruluk: Faktör katsayısı titizlikle ayarlanmış olup, analitik raporlarda doğrudan kullanılabilir.
Rutin Asit-Baz Titrasyonları: Çok sayıda numunenin analiz edildiği gıda, tekstil ve kimya laboratuvarlarında standart asit çözeltisi olarak kullanılır.
Su ve Atıksu Analizleri: Alkalinite tayini ve numune stabilizasyonu gibi işlemlerde yüksek hacimli tüketim için idealdir.
Aletli Analiz Hazırlığı: AAS veya ICP cihazlarında örneklerin seyreltilmesi ve cihazın asidik matrisine uygun hale getirilmesi için kullanılır.
Yüzey Temizliği ve Pasivasyon: Hassas metal parçaların veya cam eşyaların eser metal kalıntılarından arındırılmasında yüksek hacimli asit banyosu olarak tercih edilir.
Ekonomik Ölçek: 1 litrelik şişelere kıyasla birim maliyeti çok daha düşüktür.
Analitik Tutarlılık: Uzun süreli testlerinizde aynı üretim serisinden (lot) gelen ürünü kullanarak, farklı şişeler arasındaki olası küçük varyasyonları minimize edersiniz.
Zaman Tasarrufu: Laboratuvar personeli her gün yeni bir asit hazırlama ve standartizasyon (faktör belirleme) zahmetinden kurtulur.
Seyreltik bir çözelti olsa da, 5 litrelik hacim dökülme durumunda daha büyük risk oluşturur:
Ergonomi ve Transfer: 5 litrelik bidonlar ağır olabilir; dökülmeleri önlemek için transfer sırasında uygun musluk veya manuel pompalar kullanılması önerilir.
Saklama: Serin, kuru, iyi havalandırılan ve doğrudan güneş ışığı almayan bir asit dolabında muhafaza edilmelidir.
Kişisel Korunma: Çalışırken mutlaka nitril eldiven, laboratuvar önlüğü ve koruyucu gözlük kullanılmalıdır.
Atık Yönetimi: Kullanılmış çözeltiler yerel yönetmeliklere uygun olarak "asidik atık" kategorisinde bertaraf edilmelidir.